Διασφάλιση ομαλής λειτουργίας προγράμματος χημειοθεραπειών στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεαγένειο

Διασφάλιση ομαλής λειτουργίας προγράμματος χημειοθεραπειών στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεαγένειο

Αρ. Πρωτ. 11625/17.12.08

Προς Υπουργό:
- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "Θεαγένειο" και του προγράμματος των χημειοθεραπειών του νοσοκομείου, κινδυνεύει να προκαλέσει η έλλειψη νοσοκομειακών φαρμακοποιών, καθώς ο αριθμός των φαρμακοποιών που εργάζονται στο "Θεαγένειο" δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός από τα μεγαλύτερα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας.

Οι ελλείψεις προσωπικού στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Θεαγένειο" είναι μεγάλες, καθώς σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων λείπουν 162 νοσηλευτές, 200 άτομα διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί που εργάζονται σήμερα στο "Θεαγένειο" είναι πέντε, οι οποίοι ωστόσο δεν απασχολούνται με τη διάλυση κυτταροστατικών φαρμάκων για τις χημειοθεραπείες των νοσηλευομένων.
Η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων βάσει νόμου, είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται από τους φαρμακοποιούς. Καθώς ο αριθμός, όμως, των φαρμακοποιών που εργάζονται στο "Θεαγένειο" Νοσοκομείο δεν επαρκεί, το νοσηλευτικό προσωπικό έχει αναλάβει τη διαδικασία αυτή όπως προβλέπεται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για τις επείγουσες περιπτώσεις (άρθρο 30 του Ν.3528/2007). Ωστόσο το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εκπαίδευση μόλις έξι μηνών στην φαρμακολογία, ενώ οι φαρμακοποιοί αποτελούν εξειδικευμένο και αρμόδιο προσωπικό για τη διάλυση κυτταροστατικών φαρμάκων.
Επιπλέον, η δημιουργία και στελέχωση κεντρικής μονάδας διάλυσης φαρμάκων θα διασφάλιζε την καλύτερη κάλυψη των αναγκών του ογκολογικού νοσοκομείου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος των χημειοθεραπείων του Θεαγένειου Νοσοκομείου, λόγω της αποχής του νοσηλευτικού προσωπικού από τις διαδικασίες διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων;

- Προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο στην πρόσληψη φαρμακοποιών για την κάλυψη των αναγκών του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου "Θεαγένειο";

 

Απάντηση Υπουργείου